8 Μαρτίου 2018. Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Μια μέρα για να θυμόμαστε κατακτήσεις δικαιωμάτων και ελευθερίες και μια μέρα για να διαπιστώνουμε πως αυτά δεν έχουν εδραιωθεί ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Το σύνθημα για φέτος είναι : " Η ώρα ήρθε: Ακτιβιστές παντού μεταμορφώνουν τις ζωές των γυναικών."
Την ημέρα προοικονομεί ένα άνευ προηγουμένου παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε από το 2017 για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα και την ελευθερία, και που πήρε την μορφή παγκόσμιων κινημάτων και διαδηλώσεων, κάποια από τα οποία το #TimesUp και #MeToo στις Η.Π.Α με πολλά ίδια σε άλλες χώρες για θέματα που αφορούν την σεξουαλική παρενόχληση στην καθημερινή ζωή και στον χώρο εργασίας, τον θάνατο γυναικών από άντρες σε τρίτες χώρες και μη, τον ισότιμο μισθό για τα δυο φύλα και την πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών.
Η κορύφωση έρχεται στο πρώτο θέμα στο 62ο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το Status των γυναικών, που θα είναι για τα δικαιώματα και τον ακτιβισμό τους σε επίπεδο εκτός πόλεων. Αυτές γυναίκες αντιστοιχούν στο 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 43% της γυναικείας παγκόσμιας αγροτικής εργατικής δύναμης. Έκπροσωπούν μια τεράστια δυναμική σε αναπτυσσόμενες χώρες και η προσπάθεια για την βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας τους είναι μεγάλη.
Από τις πρώτες διαδηλώσεις στα κλωστουφαντουργία της Νέας Υόρκης το 1857 έως και σήμερα η αγώνες είναι εξίσου σημαντικοί. Θα πάρει τουλάχιστον 100 χρόνια ακόμα για να βρεθούμε στο ίδιο σκαλοπάτι με τους άντρες, όχι για εμάς στον δυτικό κόσμο αλλά κυρίως για εκείνες στην Ινδία, την Υεμένη, την Συρία. Συνεχίζουμε γι'αυτές.
Αξιοσημείωτα άρθρα:
Οι καλύτερες και χειρότερες χώρες στην ισότητα των φύλων.
Gender pay gap
Photo essay: Rural women - human rights